Vilket format när?

Foto

Observera att vi här skiljer på foto och bild/grafik

Foto för webb

Foto för webbsidor görs i JPEG. Se bara upp med komprimeringen så inte innehållet blir oigenkännligt. TIFF eller PNG används för nerladdningsbart material som ska vara högupplöst i bra kvalitet - t ex presskit.

Bild/grafik

Arbetsformat, programmens egna format, bevara alltid en “original”bild :

AI

Illustrator

PSD

Photoshop. Stödjer lager och funkar bäst att spara/lagra bilder i.

EPS

Bild/grafik för webb: pixelbaserat

PNG

PNG (PNG is Not GIF) kan egentligen användas till all pixelgrafik på webben. Till skillnad från GIF är denna inte patentskyddad vilket gör den till det allt vanligare valet för både grafik och foto.

Kvaliteten på slutresultatet beror väldigt mycket på vilka inställningar man gör i bildexporten. upp till 48bits färgdjup stöds och även transparens och animering.

Mer info: http://sv.wikipedia.org/wiki/PNG

JPEG

JPEG används inte till bild/grafik då det ger fel i t ex toningar och drop-shadows. Samma gäller text. Alltså: använd PNG eller något vektorbaserat format för logotyper och text.

GIF

- se PNG

Bild/grafi för webb: vektorbaserat

SVG

SVG (Scalable Vector Graphics) används för att visa vektorgrafik på webben. Kan exporteras från Adobe Illustrator (men inte alltid öppnas i AI).

WebGL

WebGL används för 3D-grafik på webben.

Canvas

Canvas är en av nyheterna i HTML5 och kan användas tillsammans med CSS3 och JavaScript för att visa både pixelbaserad och vektorbaserad grafik i 2D. Då grafiken styrs av script är det inte tvunget att den ska vara statisk - d v s den kan animeras.

Flash

Flash är ett format framtaget av Adobe och används för att animera saker på webben. Formatet stöds inte av Apple iOS - vilket så pass många använder idag att man ska tänka sig för innan man använder Flash. Man stänger ute en stor del av mobilsurfarna om man använder Flash.

Bild/grafik för tryck: pixelbaserat

Bilder: tiff, (psd, jpg).

För pixelbaserade bilder som ska gå i tryck krävs att bilderna sparas i TIF.

Det finns bara två fall då man använder jpg. Om jpg-filen är högupplöst (och det inte finns en tif) eller om tryckeriet själv vill rippa bilden med sin egen icc-profil.

Psd uppskattas inte av de allra flesta tryckerierna men det kan gå vägen. Resultatet med färgen kan dock i vissa fall bli oväntad.

Animering

Pixelbaserat

- se Bild/grafik för webb - PNG, GIF

Vektorbaserat

- se Bild/grafik för webb - Canvas, WebGL, Flash

Ljud

Ljudkvalitet anges i samplingsfrekvens och bitdjup, t ex CD-ljud som är 44,1 kHz och 16 bit. När man spelar in flerkanaligt t ex i studio måste man dock minst spela in i 48 kHz @ 24 bit för att ha headroom för effekter och summeringsmixning. En okomprimerad ljudfil har ändelsen .WAV i PC-världen och .AIFF i Mac-världen.

Ljud för webb

MP3

För att skicka/dela musik används oftast MP3 - vilket är en förkortning av MPEG 1 layer 3. Formatet komprimerar ljudet på ett sätt som gör att man aldrig kan få tillbaka orginalljudet. Så när man gör en MP3-fil ska man alltid även spara orginalfilen i WAV-format ifall man behöver den senare.

För att skapa MP3-filer finns det några olika program på datorn; GarageBand, Adobe Audition (och Logic ifall man har det). Ljudkvaliteten bestäms av bithastigheten i encodern så välj minst 160 kbit. Helst 320 kbit. Ju högre bithastighet desto större fil.

Mer info: http://sv.wikipedia.org/wiki/MP3

FLAC

FLAC är ett s k “lossless”-format, d v s att det går att återgå till orginalljudet efter avkodning. Nackdelen är att inte alla kan spela upp formatet.

Mer info: http://sv.wikipedia.org/wiki/Free_Lossless_Audio_Codec

WMA

WMA står för Windows Media Audio och man stöter ibland på det på äldre webbsidor. Inte många använder formatet idag. Mer info: http://sv.wikipedia.org/wiki/Windows_Media_Audio

M4A

M4A är filändelsen gjorda med Apple Lossless. Filändelsen får du om du sparar i AAC. Filerna fungerar bara på Apples produkter och bör ej användas på webben.

Film

Format för film upplevs ofta som knepigt och det har sina anledningar. Formatet bestäms av tre skilda delar: filtyp (container), kompression (codec) och filmformat (bildstorlek, bildfrekvens, pixelform, färgdjup etc.). Dessutom kan de flesta filmformat levereras med flera olika typer av ljudformat i samma fil som själva filmen.

Filmformat

Filtyper

Kompression

Film för webb

Ladda upp den färdiga filmen på t ex YouTube så kodas den automatiskt om till bästa format.